Τουριστική Ανάπτυξη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο τόπος του Εναλλακτικού Τουρισμού

Η  Ήπειρος.

Ένας πανέμορφος και παράξενος τόπος που έρχεται από τα βάθη της προϊστορίας στη βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν για πολλά χρόνια ένα από τα πολύτιμα κρυμμένα μυστικά της Ελλάδας.

Η δυσκολία μετάβασης των επισκεπτών, λόγω κυρίως του ανάγλυφου του εδάφους, από τη μία πλευρά δεν το κατέστησε γρήγορα σημαντικό τουριστικό προορισμό, όπως περιοχές της νησιώτικης Ελλάδας, ιδίως από τα μέσα του 20ου αιώνα που δημιουργήθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.

Από την άλλη πλευρά, το κρυμμένο αυτό μυστικό αμέσως έλαμψε μόλις δημιουργήθηκαν οι υποδομές. Και δεν είναι λίγες πια.

Έξω από την μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, τέμνονται οι δύο νέοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα. Η Εγνατία οδός που σε ελάχιστες ώρες σε συνδέει με τη Θεσσαλονίκη και η Ιόνια οδός που σε οδηγεί με την ίδια ευκολία στην Αθήνα.

Δυο αεροδρόμια που σε συνδέουν με την Αθήνα και τον κόσμο.

Δύο λιμάνια εκ των οποίων το ένα διεθνές και πύλη εισόδου στην Ευρώπη μέσω της γειτονικής Αλβανίας.

Σίγουρα δεν θα άφηνε ασυγκίνητο κάποιον επισκέπτη το γεγονός ότι π.χ. είναι ένας τόπος που συνδυάζει εξαιρετικά το παραθαλάσσιο με το ορεινό τοπίο.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του τόπου ως ένας προορισμός για τις 4 εποχές του έτους.

Από το κέντρο της Ηπείρου σε μόλις μισή ώρα μπορείς να μεταβείς στις βραβευμένες με «γαλάζιες σημαίες», παραλίες της Ηπείρου.

Και από την άλλη πλευρά, σε μία ώρα μπορείς να βρίσκεσαι στους πρόποδες της 2ης βουνοκορφής της Ελλάδας, των 2700 μέτρων, μόλις 200 μέτρα κάτω από τον Όλυμπο.

Και ανάμεσα από αυτή την απόσταση θάλασσας και βουνού μπορείς να συναντήσεις ότι ονειρεύτηκες.

Τις πρωτεύουσες των 4 Νομών δίπλα στο υδάτινο στοιχείο, παραδοσιακά χωριά χαρακτηρισμένα ως μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, εντυπωσιακές κατασκευές όπως πολλά αρχαία θέατρα, κάστρα αλλά και πολυάριθμα πέτρινα γεφύρια και αρχοντικά σπίτια και μνημεία όλων των περιόδων (από τα αρχαία χρόνια ως τα σημερινά).

Επίσης πανάρχαιες λίμνες, μυθικές δρακόλιμνες στα αλπικά τοπία, πλήθος βουνών με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μικρά και μεγάλα ποτάμια που διαρρέουν κάθε σημείο της Ηπείρου, προστατευόμενα Εθνικά Πάρκα, εντυπωσιακοί καταρράχτες σε φημισμένες χαράδρες και φαράγγια όπως το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, ένα παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς που προστατεύεται από την Unesco πια … και πάρα πολλά άλλα.

Εύκολα θα χαρακτηρίζονταν ως ένας ιδανικός τόπος για Εναλλακτικό Τουρισμό, κάτι που του δίνει και ένα ιδιαίτερο στίγμα.

Ιδίως αν δίπλα του προστεθεί το πολιτιστικό παρελθόν σε συνδυασμό με το σύγχρονο γίγνεσθαι στο πεδίο του Τουρισμού.

Που προϋποθέτει το νοιώσει ο Επισκέπτης για λίγο ως «μέρος του τόπου», να υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, δίκτυα μεταξύ των περιοχών και των επιχειρηματιών ώστε να προσφέρονται περισσότερες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις και  να τονίζεται η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου.

Προτάσεις όπως οι εξαιρετικά πολλές δυνατότητες για κάθε είδους δραστηριότητα που δίνει η Ήπειρος σε όποιον αποφασίσει να την επισκεφτεί.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ στα όμορφα μονοπάτια.

Τα μονοπάτια, που είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για χρόνια απετέλεσαν τις ιστορικές οδικές αρτηρίες των φημισμένων Ηπειρωτών ταξιδευτάδων προς την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Που «μιλούν», λένε ιστορίες και παραμύθια, διδάσκουν, λένε για πολέμους, για πέρασμα καραβανιών, για ληστές, για νεραϊδες, για μάγισσες, για πομπές γάμων από άλλα χωριά,  για την αέναη κίνηση των τσελιγκάτων και τόσα άλλα. 

 Α. Τo EPIRUS TRAIL.

Στο πεδίο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου έχει να προτείνει ένα φιλόδοξο Project με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Είναι το Epirus Trail των 370 χιλιομέτρων που συνθέτει και αναδεικνύει πάνω στα υφιστάμενα παραδοσιακά μονοπάτια και θα είναι από τις μεγαλύτερες ενιαίες πεζοπορικές διαδρομές που σχεδιάστηκαν στην Ελλάδα.

Εχει διπλό σκοπό.

Πρώτον είναι μια απόδοση χρέους η ανάδειξη και αξιοποίησή του προς όσους πάνω του ή δίπλα του, έγραψαν αιώνες ζωής.

Για το λόγο αυτό το Epirus Trail θα είναι ένα μάθημα Ιστορίας, Πολιτισμού, Αρχιτεκτονικής, Θρησκευτικών, Φυσικής Ιστορίας, Λαογραφίας, Γαστρονομίας, Εκμάθησης δραστηριοτήτων και Αθλημάτων στη φύση,  και πολλών άλλων.

Θα είναι το Μονοπάτι της «Ιστορίας, των Θρύλων και του Πολιτισμού».

Δεύτερος ή παράλληλος στόχος, είναι φυσικά η Τουριστική αξιοποίησή του.

Με την σχεδιαζόμενη πιστοποίησή του σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας και ανάδειξης θα δοθεί η δυνατότητα ένταξής του στα προσφερόμενα τουριστικά πακέτα ενώ θα αποτελεί μια ποιοτική εναλλακτική λύση- πρόταση για τους επισκέπτες της Ηπείρου  

 Β. ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΙΚΟΥ- ΑΩΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ … UNESCO.

Είναι μια ακόμη ποιοτική πρόταση με διεθνή εμβέλεια αφού μετά από προσπάθειες ετών η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συνεργασία της «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» ενέταξε το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο δυναμική και στοχευμένη η προβολή του σε Ελλάδα και εξωτερικό ώστε ο Επισκέπτης να το γνωρίσει, να το περπατήσει και να διδαχτεί από το προϊστορικό παρελθόν του.

 Και φυσικά πλήθος ακόμη δραστηριοτήτων

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ σε βουνά με κάθε είδους βλάστηση ή αλπικά λιβάδια.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ, RAFTING, CANOE & KAYAK, CANYONING, PARAPENTE, ΣΚΙ (ΑΛΠΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟ),

ΙΠΠΑΣΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ, ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ,  WINDSURFING, ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ, CAMPING ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΚΑΙ CAMPERVAN.

Και επίσης, σπηλαιολογική εξερεύνηση, παρακολούθηση πουλιών (Birdwatching), Mountain Bike, ενώ σε μεγάλη άνθηση είναι το Ορεινό Τρέξιμο και Τρέξιμο Πόλης, με σημαντικούς αγώνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλούσια Ιστορία της Ηπείρου και το σημαντικό πολιτισμικό παρελθόν της, «ντύνουν» με ποιότητα όλα τα παραπάνω, προσδίδοντάς τους ένα σημαντικό ειδικό βάρος ως προς την τελική αξιολόγηση.

Φυσικά ο ανθρώπινος παράγοντας θα καθίσταται καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού σε κάθε στάδιό του.

Και ο φιλόξενος, πάντα ζεστός και ανθρώπινος Ηπειρώτης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Για αυτόν άλλωστε, ο φιλοξενούμενος είναι από πάντα, ιερός.

Αξίζει τέλος να τονίσουμε ότι το «προϊόν» αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν προστεθούν και οι άλλες πτυχές του όπως η Γαστρονομία, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Περιηγητικός Τουρισμός Αρχαίων Θεάτρων, Κάστρων κλπ. Τομείς που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς στην Ήπειρο.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη μπορείς να τα  δεις στον τόπο μας.

Λέγεται Ήπειρος και είναι η βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας.

ΝΕΑ

Blog Posts